Ätstörningar

Ätstörningar kan se ut på olika sätt. Man kan vara livrädd för att gå upp i vikt och knappt äta någonting alls eller äta ”fel”. Eller kanske äta jättemycket när man är själv, men inget alls när man är med andra. Kanske försöker man göra sig av med mat som man har ätit genom att till exempel träna hårt eller kräkas, eller så kanske man gömmer mat. Oavsett hur ens ätstörning är, påverkar det ens relationer med andra och hur man tänker om sig själv. En ätstörning innebär alltid att man stör kroppens naturliga funktioner. Det påverkar också hur man mår och kan vara farligt för kroppen, och därför är det viktigt att man får hjälp så tidigt som möjligt. Det är oftast unga tjejer som lider av ätstörningar.
Kroppsuppfattning: När man har ätstörningar brukar man fokusera mest på vikten och hur kroppen ser ut. Man ser sin kropp på ett helt annat sätt, till exempel att man ser otränad ut, eller ser överviktig ut eller att andra kollar på ens kropp på ett konstigt sätt. Dessa tankar är en del av sjukdomen.
Att vilja bli nöjd: Tjejer brukar oftast sätta upp olika mål för att få den ultimata drömkroppen, vilket kan leda till ätstörningar. Det kan börja med hur man ser ut eller brukar äta, men som leder till att man aldrig blir nöjd. Istället blir man fast i tankar kring kroppen och ätande, och känner sig ofta besviken, arg, misslyckad eller ful.
Hur kan du bli av med dessa otäcka tankar? För att bli av med ätstörningar krävs det starkhet, det är en lång och kämpig väg men det leder till guld. Du får ett gladare liv. Våga gå och prata med någon om du inser att du behöver hjälp. Det kan kännas tungt och jobbigt till en början, men du kommer att tacka dig själv i framtiden. Det är jätteviktigt att komma ihåg, DU är INTE din ätstörning, utan det är något man har och som man är värd att bli av med.