Fråga doktorn

2013-04-15 - 12:16:00
De allra flesta vet att en god hälsa är väldigt viktigt, men alla kanske inte vet vilka de viktigaste faktorerna för en bra hälsa är och vilka faktorer som bidrar mest till ohälsa. Den fysiska hälsan påverkar ju även den psykiska hälsan men hur?
För att ta reda på detta så frågade jag doktor Bo Ericsson som är barneurolog och hälsorådgivare på Astrid Lindgrens barnsjukhus. 
 

1, Vilka är de viktigaste faktorerna till en bra hälsa?

De viktiga faktorerna skulle nog vara att man har tillgång till sjukvård och medicinforskningens utveckling. En bra livsmiljö påverkar också mycket då bra luft och möjlighet till mycket utevistelse och fritidsintressen är bra för din både fysiskt och psykiskt. Sömnen är väldigt viktig för att kroppen ska få en chans att återhämta sig efter dagen och är avgörande hur vi ska fungera när vi vaknar. REM-stadiet (rapid eye movement) under sömnen är väldigt viktig då det är när vi drömmer och är väldigt viktig för minnet.   

 

2, Vilka är de sämsta faktorerna som leder till ohälsa?

De sämsta faktorerna måste nog vara droger och då menar jag även cigaretter och alkohol. Även fetma påverkar kroppen väldigt dåligt då biverkningarna är t.ex högre risk för infektioner och blödningar, försämrade organ, högt blodtryck, sömnproblem, muskel- och ledbesvär och hos kvinnor leder fetma till infertilitet, minskad chans att få barn. 

 

3, Hur beror psykisk och fysisk hälsa av varandra?

De har väldigt stor betydelse för varandra men jag kan ta upp den mest vanliga åkomman. Det är att ganska många människor som lider av fetma eller har några extra kilo mår sämre i sig själva och får b.la. ett sämre självförtroende. Det gör att vissa upplever sig själva som fula och känner att de inte blir "bemötta" på samma sätt som smala människor blir vilket påverkar ens psykiska hälsa väldigt mycket, detta leder även till en sämre livskvalité.

 

4, Vilken roll har hälsa i ett välfungerande samhälle?

Grundförutsättningen är att ha en välmående befolkning. Ohälsa ger minskad arbetskraft så färre måste försörja fler, man får höga kostnader för sjukvård, terapi, sjukvårdsbidrag och sjukpensionering.

 

/Lovisa

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0