Hur skiftarbete påverkar sömnen och hälsan

2013-04-21 - 15:33:00
Nu för tiden har vi människor börjat vänja oss vid ett samhälle som aldrig sover. Öppettider utökar vilket får skiftarbete att bli vanligare. Idag jobbar nästan var fjärde anställd skift. Det är ganska mycket och det är kopplat till att vi ändrar vårt liv ganska fatalt när vi jobbar skift. Vi är vakna på natten, vi äter vid fel tidpunkt och vi blockerar melatonin, det hormon som bland annat skyddar mot cancer. Forskarna har kunnat se ett tydligt samband mellan oregelbundna arbetstider och metabolt syndrom som är en kombination av högt blodtryck, blodfettsrubbning, förhöjt blodsocker och bukfetma. Nyligen kom även en studie som visade att unga skiftarbetare hade ökad risk att drabbas av den neurologiska sjukdomen Multipel Skleros. Den biologiska klockan kommer att försöka väcka den som sover på dagen. Sömnen förkortas med i snitt en och en halv till två timmar per arbetsdygn. Det räcker för att man ska ha fått för lite sömn, säger Torbjörn Åkerstedt.
 
De fördelarna som finns med skiftarbete är: Kortare arbetstid, längre sammanhängande ledighet, fritid på dagtid, högre lön.
Nackdelarna: Vissa negativa hälsoeffekter jag tar upp under (för en del - inte för alla), vissa problem med regelbundna sociala aktiviteter.
 
Effekter av oregelbundna arbetstider (med nattarbete):
50% ökning av risken för hjärt-/kärlsjukdom, mag-/tarmsjukdom, olyckor, sömnstörningar, trötthet,
osäkra effekter på psykisk sjukdom, sannolik koppling till bröst- och prostatacancer och inga säkra effekter på mortalitet/dödlighet. 

Bra sömn minskar risken för:
Infektioner
Diabetes
Depression
Utbrändhet
Olyckor
Fetma
 
Källor: http://www.suntliv.nu/
http://www.svt.se/nyheter/sverige/skiftarbete-ar-daligt-for-halsan
 
/Emina Besovic

Kommentarer
Postat av: free clash of kings hack no survey

Clash Of Kings Apk hack relatively constant as well as in contract
we evaluated hack departed a lot of times as it
uplift.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0