tips för bra matvanor:
2013-04-25 - 21:57:00
- Grönsaker (0,5 kg per dag) helst lite grövre grönsaker som broccoli, blomkål, vitkål, ärter, morötter och andra rotfrukter. De ger fibrer, C-vitamin och antioxidanter samtidigt som man blir mätt.
- Frukt och bär (0,5 kg per dag). Kan gärna avsluta en vardagsmåltid eller ätas som mellanmål. De ger C-vitamin och fibrer och hjälper på så sätt kroppen att ta upp järnet i måltiden, och bidrar med mättnad.
- Gärna fisk tre gånger i veckan.
- Flytande margarin eller olja är att föredra i matlagningen
- Gärna fisk tre gånger i veckan.
- Flytande margarin eller olja är att föredra i matlagningen
- Se till att få i er ca: 900 g kalcium per dag, ( ex: Naturell mjölk, fil och yoghurt) För bättre upptag av kalcium ska man äta D-vitamin
- välja fullkornsvarianter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris
- Salta med måtta.
- Salta med måtta.
- Välja nyckelmärkta varor. Nyckelhålsmärkt mat innehåller mindre och nyttigare fett, mindre socker och salt men mer fibrer än andra livsmedel av samma slag
- röra på sig minst 30 min varje dag
Källor:
www.1177.se
www.slv.se
skriven av: Martina Olsen

Källor:
www.1177.se
www.slv.se
skriven av: Martina Olsen
Kommentarer
Trackback