Minska stressen

2013-05-04 - 15:58:00

 

Hinner du aldrig koppla av och andas? Är din vardag jobbig och svår? Nu kan du minska stressen med 4 olika knep:

 

1. Lyssna på kroppens signaler, pressa inte dig själv, utan ta det lugnt när det gäller sömn, smärta, hunger osv.

2. Sömn, det är jätteviktigt att du sover ordentligt. Utan en god natt sömn kan inte din kropp återhämta sig.

3. Regelbunden motion, din kropp kan reagera med smärta när du är stressad, därför är det viktigt att hjälpa sin kropp att släppa spänningar. Och det gör man bäst när man motionerar, lyssna på din kropp, motion påverkar kroppen på olika sätt. Studier har pekat på bland annat förbättrad sömn, lägre risk för sjukdomar, starkare skelett, bättre immunförsvar och bättre förmåga att reglera blodsocker och blodtryck.

4. Prioritera det som är viktigt, vad kan vänta och vad måste göras nu?

 

Tydliga tecken och varningssignaler:

 

*Du får ont i magen, spänningshuvudvärk eller hjärtklappning.

*Du har svårare att koncentrera dig och glömmer lättare bort saker.

*Du känner dig trött på på dagen även när du har sovit länge och ostört flera nätter i rad.

*Du är likgiltig och struntar i vad som händer omkring dig, eller känner dig nedstämd och orolig.

*Du reagerar på ett helt nytt sätt på vardagliga händelser.

*Du blir lätt irriterad och otålig över småsaker.

 

Källor: http://www.finest.se/articles/article.php?aid=6243
http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Stress/

/Vanessa


Motivation

2013-05-04 - 13:03:00
Det svåra är inte att komma igång med träningen utan det är att hålla motivationen uppe och det är inte så enkelt när man kommer hem efter en lång dag på jobbet eller skolan att ha motivation. Jag tror att man kan förbättra sin motivation om man gör träningen till en vardagsrutin och här är 6 stycken tips hur du kan göra det.
 
 
1. Gör träningen till något kul
Hitta en träningsform som du trivs med även fast det kanske inte är den formen som ger bäst resultat, i längden kommer du vinna på något som du tycker om att träna för det säger sig själv att det inte fungerar i längden att träna något som man inte tycker är kul.
 
2, Skaffa en träningspartner
Genom att ha en träningspartner kan träningen bli mer social och man kan samtidigt peppa varandra till att prestera bättre, man är inte alltid pigg på att träna och då är det alltid bra att ha en partner som drar med en till träningen.
 
3. Notera dina framsteg
Detta är verkligen något som håller din motivation uppe! För en dagbok över träningen och håll koll på dina framsteg, Hur snabbt springer du nu? Hur mycket klarar du lyfta nu? Gå sedan tillbaka i din bok och se över din utveckling.
 
4, Planera din täning
Spontan träning brukar oftast leda till att man skjuter fram det tills det inte blir något alls. Välj istället ut ett par dagar då du vet att du har tid att träna så inget annat kommer emellan. Ett bra sätt att få regelbunden träning i din vardag.
 
5, Prioritera din träning
Prioritera din träning framför saker som du själv vet med dig är mindre viktiga, strunta i dåliga ursäkter och fullfölj det du har planerat. Tänk på vilken skön känsla du kommer ha när du genomfört ett riktigt träningspass!
 
6, Tänk långsiktigt
Att tänka badsäsong varje vår gör att man ofta blir besviken. Träning handlar inte bara om det yttre utan även om det inre. Att må bra och hålla sig frisk är viktigt, ta hand om dig själv.
 
Källor: http://www.muscles.se
 
/Lovisa

KALORIER:

2013-05-02 - 22:21:01
KALORIER:
Kolhydrater, fett och protein i maten ger energi, vilket brukar anges i kalorier. Kolhydrater och protein ger 4 kilokalorier per gram och fett ger 9 kilokalorier per gram. Näringen består inte av kalorier utan främst av vitaminer och mineralämnen.

En kvinna med ett arbete där man inte rör sig så mycket och har en begränsad fysisk aktiviet på fritiden behöver ungefär 2 200 kilokalorier per dag. Motsvarande energimängd för en man är ungefär 2 700 kilokalorier. Är man mycket fysiskt aktiv på fritiden behöver man mer kalorier, eftersom att man gör av med mer kalorier än de som ej är fysisk aktiv. Det varierar alltså på hur mycket kalorier olika individer behöver beroende på vikt och hur fysisk aktiv man är. Hur mycket energi en person förbrukar i vila varierar också från person till person och man brukar kalla detta för BMR(Basal Metabolic Rate). BMR innebär den energi de inre organen är i behov av för att fungera rätt. 

Hur mycket kalorier olika föda innehåller per gram och per 1 dl:

Källa:
1177.se
träningsblogg

Skriven av: Martina Olsen



WORKOUT TIP:

2013-05-02 - 22:06:00
 

Psykisk hälsa och ohälsa

2013-05-02 - 13:57:00
                      
 
Psykisk hälsa kan bero på olika saker som till expemel hur vi klarar av stress i vardagen, hur vi mår känslomässigt, ekonimiska problem, sjukdomar osv.
 

Psykisk ohälsa kan vara allt från psykisk sjukdom och allvarlig psykisk störning till tillfälliga psykiska besvär som mer eller mindre påverkar ens dagliga liv. Symptomen kan vara oro, ångest, depression, förföljelseidéer, koncentrations- och kommunikationssvårigheter kan förekomma. Följden kan bli att det blir svårt att sköta sitt arbete, och skam- och skuldkänslor kan hindra människor från att söka hjälp. Det finns många orsaker till psykisk ohälsa. Vi påverkas olika mycket av påfrestningar, och det är till viss del ärftligt. Att inte kunna styra sitt liv, att inte ha ett fungerande socialt nätverk och att inte finna balans mellan privatliv och arbetsliv kan påverka den psykiska hälsan negativt. Både för stor arbetsbörda med för lite egen kontroll och att ha för lite att göra kan påverka den psykiska hälsan på ett negativt sätt. Samma sak om man tycker att man jobbar hårt och inte får någon belöning för det. Minskad anställningstrygghet och oro för arbetslöshet är också sådant i arbetslivet som kan bidra till psykisk ohälsa. Det kan också finnas en koppling till kroppslig sjukdom, kriser, ekonomisk stress, hot, mobbning, segregation, diskrimminering, funktionsnedsättning eller alkohol. Kan också vara annat drogmissbruk.

 

Vart vänder jag mig?

Om du märker att någon mår psykiskt dåligt i din klass kan du tala med närmaste lärare på skolan eller om ni har en sjuksköterska. Om det är du själv som mår dåligt kan det vara svårt att söka hjälp. Försök att då prata med dina vänner och familj för att få stöd och råd. Du kan även ringa en jourtelefon om du vill vara anonym.

 

Källor: http://www.socialstyrelsen.se/psykiskhalsa
http://www.folkhalsoguiden.se/Amnesomrade.aspx?id=303                
http://www.aleris.se/Psykisk-halsa/
/Vanessa 

 

Mental träning-idrott

2013-05-01 - 14:10:00

Att medvetet lära dig styra och kontrollera dina tankar är centralt för din personliga utveckling. Det finns ett flertal vetenskapliga studier på att våra tankar styr våra känslor, som i sin tur påverkar kroppens reaktioner och dina beteenden (handlingar). Inom mental träning använder du din fantasi för att uppfylla det du vill uppnå. Du ska ha stor tilltro till det du bygger upp i ditt inre, du ska inte dagdrömma utan du ska vara fokuserad, koncentrerad, viljestark o bestämd och vara tillräckligt smågalen så att du inte ser några motstånd och tvivel i dina föresatser. Med hjälp av dina tankar och känslor skapar du en inre bild, alltså en känslomässig bild av det du vill uppnå. Använd alla sinnen för att uppleva det du vill uppnå och använd din föreställningsförmåga! Och du ska göra det som en redan uppnådd sanning! Genom att träna och göra det du vill uppnå dagligen, och göra det i en positiv anda med stark tilltro når du det resultat du vill uppnå. Det finns vetenskapliga bevis på att metoden fungerar och att du med starkt inlevelseförmåga och ihärdighet faktiskt kan uppnå dina mål. Du kan skapa flera olika målbilder och nya mål. Dina mål kan även bestå av flera delmål!

 

Att mental träning och arbetet med målbilder fungerar kan bero på flera saker:

*Du arbetar helt enkelt hårdare och mer målmedvetet för att uppnå dina mål. Du blir mer motiverad men även mer avslappnad genom dagliga övning och reflektioner, du släpper negativa känslor som prestationsångest, press, rädsla, oro eller stress.


*Upprepande metoder där tilltron är stark ger alltid resultat, detta är känt inom psykologin som ett fenomen! Du använder dig helt enkelt av en positiv hjärntvätt, självhypnos om vi ska vara kategoriska…


*Ditt inre liv (undermedvetna) påverkas av dina nya målbilder och tar in dem som redan uppnådda sanningar, och återupprepas i din tysta inre dialog... Ditt undermedvetna kan inte skilja på fantasi och verklighet utan tar dina föreställningar för sant? Ditt inre manifesteras sen även i det yttre!


*Självkänslan, självförtroendet och tilltron höjs när målbilderna blir verkliga i ditt inre och ger resultat i det yttre, du kommer in i ett flow

 

Källor: http://coachingspecialisten.se/mental-traning
http://www.framfot.se/kurser/mental_traning_yrkeslivet.php?gclid=CL3gqpH5_rYCFTN2cAodrhsAqg

/Vanessa
 


RSS 2.0